Sebarang rakaman klip video atau gambar yang disimpan dalam memori telefon bimbit jangan disangka terpadam sepenuhnya setelah pengguna berkenaan menekan butang ‘padam.’

8e0ad0fcb0ec6168Orang ramai mungkin tidak sedar bahawa hampir 95%data memori dalam telefon bimbit yang sudah dipadam itu boleh diperoleh semula menggunakan perisian tertentu.

Ia bukan saja boleh dilakukan oleh mereka yang profesional, malah sesiapa saja mampu melakukannya dengan memuat turun perisian menerusi laman web Internet.

Perkembangan itu bermakna data-data peribadi pemilik telefon bimbit adalah terdedah dan privasi mereka berisiko diceroboh oleh pihak tidak bertanggungjawab.

c144d4deeb2e21d4Perbuatan seumpama itu akan mengundang masalah sekiranya ada pihak yang menyalahgunakan perisian terbabit dengan niat untuk menceroboh ruang peribadi seseorang itu.

Masalah lebih serius sekiranya ia melibatkan data-data seperti rakaman klip video atau gambar berunsur seks membabitkan pemilik telefon bimbit itu.

“Masalah itu boleh berlaku apabila telefon bimbit bertukar hak milik, misalnya ketika seseorang pemilik itu menjualnya kepada pihak lain. Ia juga boleh berlaku ketika telefon bimbit dihantar ke kedai untuk dibaiki atau ia dipinjamkan kepada kenalan.

britanny-smith1Apa yang berlaku kemudian ialah pihak yang berniat jahat akan mengambil kesempatan melakukan ugutan terhadap mangsa atau lebih teruk ia didedahkan kepada umum, seperti yang biasa berlaku sejak kebelakangan ini.

Data tersimpan dalam cakera keras komputer yang sudah terpadam juga tidak terkecuali daripada risiko itu kerana pihak yang tidak bertanggungjawab tetap boleh menggunakan kaedah sama untuk mendapatkan semula data terbabit.

veronica-hadad2Contohnya seperti yang berlaku ke atas artis Hong Kong terkenal, Edison Chen yang pada tahun lalu menggemparkan seluruh dunia dengan penyebaran gambar dan klip video seks membabitkan dirinya dengan beberapa artis wanita terkenal yang lain. Ia berlaku selepas beliau hantar komputernya untuk dibaiki.

Oleh itu AWAS atau berhati-hatilah dan cuba elak daripada  merakam perkara tidak bermoral tidak kira menggunakan telefon bimbit atau peralatan elektronik lain.

Seperti yang kita tahu sudah banyak  aduan yang dibuat oleh mangsa-mangsa dimana mangsa diugut oleh bekas pasangan yang mendakwa memiliki rakaman video hubungan seks atau gambar intim ketika hubungan terdahulu.

Oleh itu, berfikirlah dua tiga kali (baik & buruknya) sebelum merakam aksi atau gambar anda yang terlampau walaupun ianya untuk kegunaan anda sendiri.

Advertisements