200609_31b

BAHAN KEK:

200 gm sponge mix 4 biji telur

1 sudu besar ovallete

50 ml air Sedikit esen vanila

60 ml minyak

BAHAN PUDING:

200 ml susu cair

200 ml susu segar

90 gm flan vanila

30 gm tepung kastard

Sedikit esen vanila

BAHAN TOPPING:

200 ml air

35 gm gula

1/2 sudu besar serbuk agar-agar

Sedikit perasa lemon

Sedikit pewarna kuning

CARA MENYEDIAKAN:

1. Untuk membuat kek, pukul telur sehingga gebu.

2. Masukkan sponge mix, ovallete, esen vanila, air dan minyak.

3. Pukul sehingga gebu dan masukkan ke dalam acuan empat segi, bakar pada suhu 170oC selama 25 minit.

4. Setelah masak sejukkan dan keluarkan dari acuan. Trim di bahagian tepi kek, kemudian masukkan ke dalam acuan 9 x 9 x 3 inci.

5. Untuk puding, panaskan tiga per empat  susu, kemudian masukkan flan vanila.

6. Susu yang selebihnya tadi, kacau sebati bersama tepung kastard dan tuangkan ke dalam flan vanila.

7. Kacau selama 5 hingga 6 minit. Tuangkan puding ini ke atas kek dan sejukkan.

8. Untuk topping, satukan kesemua bahan topping dan masak di atas api sehingga mendidih dan kacau perlahan-lahan. Tuangkan di atas puding pula.

9. Akhir sekali, hiaskan dengan buah anggur. Sejukkan.