Pasukan keselamatan Mesir menahan suami isteri yang mewujudkan laman Facebook untuk tujuan bertukar-tukar pasangan, lapor akhbar Sabtu lalu.

“Laman Facebook itu untuk bertukar pasangan yang dihasilkan oleh seorang akauntan dan isterinya, menarik minat beberapa pasangan lain,” kata pegawai keselamatan di jabatan polis Giza, Omar Abdul Al, dipetik sebagai berkata oleh akhbar al-Masry al-Youm.

Ia memudahkan tujuan bertukar pasangan dengan syarat mereka mesti berkahwin. Suspek, kedua-duanya dalam lingkungan usia awal 30-an, memberitahu polis mereka mendapat idea itu daripada seorang lelaki Qatar yang mahu menukar isterinya dengan orang lain enam bulan lalu.

Polis berjaya menahan suspek menerusi perangkap yang dipasang oleh pasangan suami isteri muda yang menghubungi suspek menerusi Facebook, meluahkan minat dan menunjukkan keinginan mereka untuk bertukar pasangan.

Perjanjian dibuat dan tarikh ditetapkan, membawa kepada penangkapan pasangan itu.

Ketika soal siasat, suspek berkata, mereka berkahwin selama lima tahun dan mempunyai anak perempuan berusia empat tahun, selain mendakwa ramai pasangan menunjukkan minat dalam projek itu.
Empat pertukaran sudah dibuat dengan pasangan berminat yang berpuas hati dengan syarat, kata salah seorang suspek kepada polis.

Pada April 2009, mahkamah Kaherah menjatuhkan hukuman penjara tujuh tahun ke atas seorang lelaki dan tiga tahun ke atas isterinya kerana mewujudkan kelab itu. Mahkamah berkata mereka mengaku mengadakan hubungan seks dengan pasangan orang lain. – Agensi